Rezerwacja

Zaplanuj swój pobyt w Dworku Sople!

Newsletter

Nie przegap okazji, bądź zawsze na bieżąco z wydarzeniami w Soplach!

Roladki z bakłażana
Dynia duszona
Zupa krem z dyni
Pasta słonecznikowo – dyniowa 



Bakłażan inaczej zwany oberżyną to bardzo zdrowe warzywo – odkwasza organizm! Pomaga w lepszym trawieniu pokarmów, zwłaszcza tłustych . Ze względu na zawartość białka, błonnika, fosforu, wapnia, żelaza, cukrowców, karotenu, wit.B1, wit. B2, witPP, wit.C jest bardzo odżywcze.                                          


 

Roladki z bakłażana

/Przepis na 4 porcje/

1duży lub 2 małe bakłażany

Pasta lub koncentrat pomidorowy

Cebula

2 marchewki

Sól, pieprz ziołowy, oregano

Marchewkę ugotować najlepiej na parze. Bakłażan umyć i jeżeli ma twardą skórę to obrać. Przekroić wzdłuż i pokroić na bardzo cienkie plastry. Każdy plaster posmarować pastą lub koncentratem pomidorowym, delikatnie osolić, posypać pieprzem ziołowym i oregano. Cebulę obrać pokroić w cienkie paski i układać w poprzek plastra, marchewkę obrać pokroić w słupki o wielkości odpowiadającej szerokości bakłażana i układać po jednym kawałku również w poprzek następnie całość zwijamy (rolujemy) układamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia. Piec ok.20 min. w temperaturze 180 stopni.

Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.


Dynia duszona w pomidorach

 

70 dag dyni

30 dag pomidorów

2 cebule

10 dag kostki sojowej (proteiny)

 Pietruszka natka

2 ząbki czosnku

Sól, przyprawa warzywna, liść laurowy, sos sojowy, papryka słodka mielona

4 łyżki oliwy

 

Kostkę sojową ugotować w 1,5l wody z dodatkiem przyprawy warzywnej,

2 liści laurowych i łyżką sosu sojowego. Odcedzić.

Dynię obrać i oczyścić z pestek. Miękisz pokroić w kostkę,

dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dusić to na małym ognie z oliwą 

i 3 łyżkami wody, dodać obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory.

Gdy dynia będzie miękka dodać kostkę sojową, posiekaną natkę pietruszki

I zmiażdżony czosnek. Doprawić do smaku solą i mieloną papryką.

 



Zupa krem z dyni

 

600 g dyni

3 ziemniaki

1 marchew

½ średniego selera

1 pietruszka korzeń

2 cebule

4 łyżki oliwy

1 łyżka przyprawy warzywnej

½ l wody

150 g łuskanych pestek z dyni

 

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę , zalać wodą , dodać oliwę i przyprawę

I gotować na bardzo wolnym ogniu aż do miękkości. Doprawić solą do smaku

I zmiksować na gładki krem. Pestki z dyni podprażyć na suchej patelni.

Gotową zupę nalać do talerza i posypać prażonymi pestkami. 


Pasta słonecznikowo – dyniowa

100 g słonecznika

100 g pestek z dyni

1 średniej wielkości cebula

2 ząbki czosnku

ok 250 ml. Wrzącej wody

1 plaska łyżeczka soli

Pieprz ziołowy lub zioła według uznania


Słonecznik uprażyć na suchej patelni (cały czas mieszając aby nie spalić), odstawić do wystygnięcia, czynność tę powtórzyć z pestkami dyni. Cebulę delikatnie podsmażyć na koniec dodając zmiażdżony czosnek. Wszystkie składniki razem zmiksować w blenderze lub malakserze. Przełożyć do miseczki, do całkowitego wystygnięcia.

Pasta świetnie nadaje się do chleba lub jako farsz do krokietów.


Dynia cięta w kawałki
roladka z bakłażan
gołąbki z soją
krokiety z szpinakiem
Pasta słonecznikowo – dyniowa